Laatste update: aanvang seizoen 2024-2025
Artikel 1. Competitie
1.1. In de periode van september tot juli van het daaropvolgende jaar wordt een competitie in de regio Brunssum en Omstreken georganiseerd. De competitie wordt de “officiële competitie” genoemd.
1.2. Wanneer de bond andere competities organiseert dan de officiële, wordt dit medegedeeld.
1.3. De bond deelt eveneens mede in hoeverre de regels van de niet officiële competitie afwijken van die van de officiële competitie.
Artikel 2. Officiële competitie
2.1. Alle hiernavolgende artikelen hebben betrekking op de officiële competitie.
Artikel 3. Organisatie van de officiële competitie
3.1. De officiële SLDL competitie kent één of meerdere divisies. Deze divisies zijn onderverdeeld in:
- een hoofdklasse;
- een of meerdere eerste divisie(s);
- een of meerdere tweede divisie(s);
- een of meerdere derde divisie(s);
- eventueel een of meerdere vierde of lagere divisie(s).
3.2. Elke divisie moet ten minste 6 teams bevatten. Het maximum is 13 teams.
3.3. Elk team zal er naar streven een zo hoog mogelijke plaats in de eindrangschikking in te nemen. Tevens is elk team verplicht zich aan de promotie en/of degradatieregeling te onderwerpen.
3.3.1. Alle teams zijn verplicht deel te nemen aan de voorronde van de bekercompetitie.
3.4. De wedstrijdleider stelt het wedstrijdschema vast en controleert de uitslagen elke maandagmiddag om 12.00 uur in het portaal van de SLDL.
Artikel 4. Deelname officiële competitie
4.1. Deelname aan de officiële competitie is uitsluitend mogelijk voor teams van minimaal 4 geregistreerde spelers, er is geen maximum.
4.2. Uit hun midden wijzen de voor een team geregistreerde spelers, een aanvoerder (captain) aan, welke geacht wordt aan de uit deelname aan de competitie voortvloeiende verplichtingen van het team, te voldoen.
4.3. Indeling in het gewenste team geschiedt uitsluitend met toestemming van de aanvoerder (captain) van dat team.
Artikel 5. Voorwaarden
5.1. Het bestuur kan aan de inschrijving voorwaarden verbinden, in het bijzonder voor wat de naam van het team betreft.
5.2. Deelname aan de officiële competitie in een der regio’s is alleen mogelijk als het dartlokaal van het betreffende team gelegen is binnen de door het bestuur aangegeven regio.
Artikel 6. Teams
6.1. De teamleden moeten in het bezit zijn van een registratiekaart (spelers pas), zonder welke niet gespeeld mag worden. Daarnaast dient het betreffende lid vermeld te staan op de teamkaart waarop alle spelende leden van een team worden vermeld. Staat een lid niet op deze teamkaart, dan mag hij ook niet spelen voor het team.
6.2. Een speler die geregistreerd is voor een team, mag niet voor een ander bij de SLDL geregistreerd team spelen.
6.3. Het verzoek van een speler, zich te laten inschrijven nadat de competitie gestart is, kan alleen worden gehonoreerd indien de secretaris, minstens 1 (een) week voordat hij/zij zijn/haar team vertegenwoordigt, in kennis wordt gesteld.
6.4. Er bestaat een ledenstop 2 (twee) maanden voor afloop van de competitie, behoudens door de wedstrijdleider te verlenen dispensatie.
6.5. Een speler mag ten hoogste een maal per competitie van team wisselen. De wijziging treedt pas in werking als aan alle verplichtingen is voldaan.
6.6. Overschrijving kan niet meer plaats vinden na de laatste wedstrijd van de eerste helft van het seizoen, behoudens door een besluit van het bestuur.
6.7. Overschrijving van een speler van een hogere divisie naar een lagere divisie tijdens de competitie, kan uitsluitend met toestemming van de wedstrijdleider.
6.8.1. Indien de meerderheid van de leden van een team onder een andere naam, in dezelfde, of in een andere speelgelegenheid wensen te spelen, behouden die spelers die deze wijziging wensen hun plaats in de divisie waarin zij spelen.
6.8.2. De overige leden van het team die onder dezelfde naam, in dezelfde of in een andere speelgelegenheid, blijven of gaan spelen, worden geacht zich als een nieuw team in te schrijven.
6.9. Een team dat zich als een nieuw team inschrijft, start zijn competitie in de laagste divisie, behoudens door de wedstrijdleider te verlenen dispensatie.
6.10. Overschrijving van een speler zal ten alle tijden moeten worden ondertekend door de (vice-)captain van het oude team, waarbij de dartbond niet verantwoordelijk is voor eventuele openstaande kosten van de speler waarvoor het team geen bewijslast kan overleggen. Dit laatste heeft alleen te maken met kosten die openstaan bij het team (contributie) en niet bij een kastelein van de locatie (rekening). Indien het een overschrijving van de (vice-)captain betreft, mag hij/zij de overschrijving niet zelf ondertekenen en dient de ondertekende het formulier in te sturen naar het bestuur.
Artikel 7. Invaller
7.1. Het is mogelijk om gebruik te maken van één invaller als men op een wedstrijdavond maar de beschikking heeft over 3 voor het team geregistreerde leden waardoor het niet mogelijk is om een competitie/beker wedstrijd te spelen. Hieraan zijn de volgende voorwaarden verbonden:
- Een invaller moet lid zijn van dezelfde vereniging en speelt in een team dat in een gelijke of lagere divisie speelt van de SLDL;
- Deze invaller moet ingeschreven staan in een team dat in dezelfde speellocatie speelt als het team, waarin deze speler uithelpt;
- Het is maximaal 5 maal in een seizoen toegestaan om gebruik te maken van een invaller;
- De gebruikte invaller mag maar 2 keer per seizoen in hetzelfde team invallen;
- Het gebruik van een invaller is alleen toegestaan als men op een wedstrijdavond maar de beschikking heeft over 3 voor het team geregistreerde spelers. Heeft men 4 geregistreerde spelers ter beschikking, dan mag geen gebruik worden gemaakt van een invaller;
- In de laatste 2 maanden van het seizoen, mag men geen gebruik meer maken van een invaller zonder toestemming van de wedstrijdsecretaris;
- Een invaller mag op een wedstrijdavond maar voor één team uitkomen;
- Maakt men misbruik van deze regel, dan zullen de door de invaller behaalde punten, komen te vervallen. Dit geldt zowel voor de singlepartij als ook voor de koppelpartijen;
- In de finale wedstrijden van de bekercompetities/divisiekampioenschappen van de SLDL, mag men geen gebruik maken van een invaller.
- Het is verplicht om een invaller te vermelden op het wedstrijdformulier onder opmerkingen.
Artikel 8. Niet gerechtigde spelers
8.1. Indien een team dat aan een competitiewedstrijd heeft deelgenomen, een speler had opgesteld die daartoe niet gerechtigd was, dan wordt de uitslag van deze game 0 0 verklaard. Tevens word het schuldige team ook beboet met het in het Huishoudelijk Reglement vastgestelde bedrag. (Zie ook artikel 6,2)
Artikel 9. Controle registratiekaarten
9.1. Beide aanvoerders (captains) zijn verplicht om de spelerspassen en de teamkaart van hun tegenstanders voor aanvang van een wedstrijd maar na het invullen van het wedstrijdformulier te controleren op juistheid.(Zie Art. 17.2 van dit Reglement)
Artikel 10. Materiële bepalingen dartbaan
10.1. Het dartsbord moet voldoen aan de volgende eisen;
- in goede staat, zonder beschadigingen;
- volkomen vlak;
- de draden moeten goed zichtbaar zijn en niet glimmend;
- de nummering aanwezig en aangegeven;
- de dubbel 20 moet rood zijn;
- er moet minimaal een vrije ruimte van 50 centimeter aan weerskanten van het bord zijn.
10.2. De roos van het dartsbord moet zich op 173 cm (±1cm) bevinden, verticaal gerekend vanaf de werplijn.
10.3. Werplijn en okey
- De achterkant van de werplijn moet zich op 2.37 meter bevinden, horizontaal gerekend ten opzichte van de voorkant van het dartsbord.
- De werpafstand begint achter de werplijn. Tevens geldt een diagonale lijn van 293 cm vanaf de roos tot de werplijn.
- De werplijn wordt duidelijk aangegeven door minimaal een duidelijke streep. Het is ook toegestaan om een drempel (“okey”) aan te brengen.
- De hoogte van de in artikel 10.3. lid b.bedoelde drempel bedraagt tussen 3.5 en 6 centimeter. De lengte bedraagt mini¬maal 60 centimeter.
10.4. Scorebord en speelruimte
- De spelers moeten tijdens de partij op de hoogte zijn van de score. Deze wordt aangetekend op een scorebord voor de in artikel 10.3. lid b. vermelde werplijn. Dit scorebord moet bij voorkeur naast het bord zijn opgehangen.
- Rondom de speler moet een vrije ruimte van minimaal een meter zijn.
10.5. Verlichting
- Het dartsbord moet voorzien zijn van een goede verlichting, welke geleverd moet worden door twee spots, deze verlichting moet aan de volgende waarden uit de bijliggende tabel voldoen. Bovendien moeten de spots aan weerszijden op gelijke afstand van de hartlijn worden aangebracht.
- Tevens is het toegestaan om LED-ring, halogeenspots en/of TL-armatuur te gebruiken. Ook deze verlichting moet aan de volgende waarden uit de bijliggende tabel voldoen.
- De TL-armatuur dient minimaal 45cm en maximaal 65cm gemonteerd te worden, gemeten verticaal omhoog van de bull. De hartlijn van de TL-armatuur dient verticaal boven de bull te zijn. De TL-armatuur dient minimaal 25cm en maximaal 35cm vanaf voorkant bord te zijn gemonteerd. De TL-armatuur moet minimaal 36 Watt opbrengst leveren en van kleurtype 33 zijn.
- De verlichting moet dusdanig zijn uitgevoerd dat de lichtbron geen verblindende werking heeft op de spelers en/of schrijver/scheidsrechter. Indien de baan verlicht is door een andere lichtbron en dit op een zodanige manier is aangebracht dat er geen schaduw ontstaat en niet in strijd is met de boven genoemde punten, kan het bestuur dispensatie verlenen voor de goedkeuring van de baan.
10.6. De afstand tussen 2 banen moet zodanig zijn dat de schrijvers en/of spelers van de ene baan niet gehinderd worden door de schrijver/scheidsrechter en/of spelers van de andere baan.
10.7. Het verstrekte keuringsbewijs van de bond dient bevestigd te zijn naast het dartbord van de betreffende baan.
10.8. De spelers zijn verplicht de baan te verlaten aan de kant van de schrijver. De eerst volgende speler dient te wachten tot de verlatende speler achter het oche is.
Artikel 11. Materiële bepalingen dartpijlen
11.1. Elke soort darts kan worden gebruikt, voor zover hun lengte niet meer is dan 30.50 cm en het gewicht niet meer is dan 50 gram.
Artikel 12. Competitie
12.1. De competitiedag is vrijdag.
12.2. De aanvang van de competitiewedstrijd is tussen 20.15 uur en 20.30 uur.
12.3. Het niet verschijnen bij een wedstrijd wordt bestraft met een maximaal aantal games (10-0 in competitiewedstrijden en 9-0 in bekerwedstrijden) en legs verlies. Dit geldt ook als een team met minder dan 4 spelers komt opdagen. Aan de tegenstander van dit team wordt hierdoor de overwinning toegekend, en daarmee 2 punten in de competitie. Daarnaast zal het team dat niet of met te weinig spelers is verschenen bij een wedstrijd worden beboet met het in het Huishoudelijk Reglement vastgesteld bedrag.
12.4. Uitslagen dienen uiterlijk voor maandag 12.00 uur in het bezit van het secretariaat te zijn.
12.5. Het desbetreffende wedstrijd dartsbord moet minimaal een half uur voor aanvang van de wedstrijd voor het inwerpen beschikbaar zijn. Het bezoekende team moet in de gelegenheid worden gesteld, zich minimaal een kwartier op dit wedstrijd dartsbord in te werpen.
Artikel 13. Afwezigheid
13.1. Een team dat te laat komt, zonder een geldige reden, verliest van rechtswege de wedstrijd, voor zover van het te laat komen melding is gemaakt op het wedstrijdformulier door de aanvoerder (captain) van de tegenpartij en dit bevestigd is door getuigen.
13.2. Een wedstrijd kan worden aangevangen met een onvolledig team. De ontbrekende speler(s) moet(en) echter tijdig aankomen om een wedstrijdverloop zonder onderbrekingen mogelijk te maken.
13.3. Een team dat driemaal voor een vastgestelde wedstrijd afwezig is geweest, wordt door de SLDL uit de competitie genomen.
Artikel 14. Uitstel
14.1. Een team moet meewerken aan uitstel van een door de SLDL georganiseerde competitie/bekerwedstrijd.. Een team dient bij de inschrijving een alternatieve speeldag op te geven.
14.1.1. Indien een team niet kan spelen op een officiële competitie vastgestelde speeldag, of bekerwedstrijd, dan wordt de wedstrijd gespeeld op de door het niet uitstellende team aangegeven alternatieve speeldag, niet zijnde de vrijdag, tenzij men onderling anders overeen komt. Voor een uitgestelde bekerwedstrijd geldt dat deze uiterlijk 7 dagen voor de volgende bekerwedstrijd/ronde moet zijn gespeeld en dient de uitslag ingevoerd te zijn in het portaal van SLDL.
14.1.2. Beide teams, het uitstellende en het niet uitstellende, moeten minimaal 48 uur voor aanvang van een wedstrijd aan de wedstrijdsecretaris/leider mededelen dat men een wedstrijd wenst uit te stellen. Melden bij de wedstrijdleiding (niet via post of telefonisch), en verwerken in de portal.
14.1.3. Ieder team mag maximaal een door de SLDL georganiseerde wedstrijd 2 maal per seizoenshelft uitstellen. De wedstrijden uit het eerste seizoenshelft dienen voor aanvang van het tweede seizoenshelft te zijn gespeeld en geaccordeerd op het portaal. De regel maximaal twee uitstellen per seizoenshelft wordt gehanteerd, niet vier per seizoen. Het maakt hier niet uit of het een competitiewedstrijd dan wel een bekerwedstrijd betreft, met in acht neming artikel 14 lid 1.6 en lid 1.7 van het wedstrijdreglement.
14.1.4. Indien het team dat uitstel vraagt van de officiële speeldag, niet kan/wil voldoen aan Art. 14.1 dan treedt in werking Art. 6.6 van het Huishoudelijk Reglement. Indien het niet uitstellende team niet kan/wil voldoen aan Art. 14.1 dan treedt in werking Art. 6.6 van het Huishoudelijk Reglement en art. 12.3 van het wedstrijdreglement.
14.1.5. Een reeds uitgestelde wedstrijd mag niet opnieuw worden uitgesteld. In dat geval treedt art. 14.1.2 van het Wedstrijd Reglement in werking.
14.1.6. De laatste 4 wedstrijden van de officiële competitie mogen niet worden uitgesteld.
14.1.7. De halve finale en finale van de bekerwedstrijd mogen niet worden uitgesteld.
14.2. In bijzondere gevallen, beslist de wedstrijdsecretaris/leider.
Artikel 15. Scheidsrechter
15.1. Het opschrijven van de score wordt uitgevoerd door een lid van het thuis spelend team, aangeduid door zijn aanvoerder (captain). De schrijver is gedurende de partij dat hij/zij schrijft ook de enige scheidsrechter.
15.2. Het bestuur kan neutrale scheidsrechters aanduiden (c.q. benoemen).
15.3. Het “checken” van de score wordt uitgevoerd door een lid van het uitspelende team, aangeduid door zijn aanvoerder (captain). Iedere speler mag geholpen worden door één van te voren door de captain aangewezen persoon. Het is deze persoon toegestaan de gescoorde punten te vermelden, als ook het voorzeggen bij het uitgooien. Deze hulp mag niet hinderlijk zijn voor de tegenstander (dus bijvoorbeeld niet luidruchtig spreken als deze aan het gooien is).
15.4. De “checker” controleert dat de scheidsrechter de juiste punten genoteerd heeft en dat de aftrek op de correcte manier uitgevoerd is.
15.5. Tijdens het werpen blijven de scheidsrechter en de checker onbeweeglijk staan. Zij mogen geen aanwijzingen geven.
15.6. Slechts op verzoek van de speler die aan de beurt is, mag de “checker” mededelen hoeveel punten gescoord zijn met een of meerdere darts.
15.7. De score mag pas geschreven worden nadat de speler zijn drie darts heeft geworpen.
15.8. De darts mogen pas uit het dartsbord worden genomen nadat de score is genoteerd.
15.9. Nadat de volgende speler zijn eerste dart geworpen heeft, is geen beroep op de score meer mogelijk. Evenmin is op de behaalde score beroep mogelijk nadat de darts uit het dartsbord zijn verwijderd.
15.10. De scheidsrechter let op het correct houden aan de werpafstand. Indien een speler zich na een waarschuwing niet aan de officiële werpafstand houdt, kan de scheidsrechter de worp ongeldig verklaren. Deze worp mag niet worden overgespeeld. Hierop is geen beroep mogelijk.
Artikel 16. Competitiewedstrijden
16.1. Een wedstrijd bestaat uit een aantal partijen, te weten;
- Singles
- 4 maal best of 7 individuele singles (501) voor de hoofdklasse;
- 4 maal best of 5 individuele singles (501) voor de eerste en tweede divisie;
- 4 maal best of 3 individuele singles (501) voor alle lagere divisies.
- Koppels
- 2 maal best of 5 koppels (701) voor de hoofdklasse en eerste divisie;
- 2 maal best of 3 koppels (701) voor alle lagere divisies.
- Tac-Tic
- 2 maal best of 3 tac-tic voor alle divisies
- Singles
- 2 maal best of 7 individuele singles (501) voor de hoofdklasse;
- 2 maal best of 5 individuele singles (501) voor de eerste en tweede divisie;
- 2 maal best of 3 individuele singles (501) voor alle lagere divisies.
Alle partijen hebben een “open start” en eindigen met een “dubbel”. Met uitzondering van de Tac-tic.
16.2. Het bovenstaande geldt voor alle divisies, tenzij het bestuur anders bepaalt.
16.3. Voor aanvang van iedere partij wordt “getost”. De spelers van het bezoekende team hebben de keuze uit kop of munt. De winnaar van de toss begint de 1e, 3e, game. De verliezer van de toss begint de 2e, 4e, game. Bij een gelijke stand van 1-1 of 2-2 in de partij wordt voor de bull gegooid om te bepalen wie de laatste leg mag beginnen.
16.4. Voor aanvang van de wedstrijd bepalen de aanvoerders (captains) de volgorde van de spelers waarin zij hun individuele wedstrijden en koppel partijen spelen. Dit doen zij onafhankelijk van elkaar. Eerst worden de 4 singles op het wedstrijdformulier ingevuld. Dit dienen 4 verschillende spelers te zijn. Nadat deze gespeeld zijn, worden de 2 dubbels 701 ingevuld en gespeeld. Dan volgen de 2 dubbel tac-tics. Bij de dubbels geldt als regel dat een speler maximaal 1 dubbel 701 en 1 dubbel Tac-Tic mag spelen. Nadat de dubbels zijn gespeeld, worden nog 2 singles ( Captain Choice ) gespeeld die om de beurt op het formulier worden ingevuld, als de eerste single hiervan is gespeeld, moet men pas de naam van de 2e single speler invullen en laten spelen. Ook hierbij geldt dezelfde regel als bij de singelwedstrijden. Dit dienen 2 verschillende spelers te zijn. 1 speler kan dus maximaal gooien, 1 singel, 1 dubbel 701, 1 dubbel Tac-tic en 1 CC.
16.5. Volgorde van de partijen. Deze dient gespeeld te worden in volgorde beschreven in artikel 16.1
16.6. Bij alle partijen tellen direct alle gescoorde punten.
16.7. Alle partijen eindigen met een dubbel d.w.z. eindigen wanneer met het werpen van een dubbel precies 0 is bereikt. Is het aantal gescoorde punten hoger dan nodig om de game te eindigen, of houdt men 1 punt over, dan blijft het aantal punten op het scorebord ongewijzigd. Dit geldt niet voor de dubbel Tac-Tic wedstrijden. Hier geldt dat men een leg wint als men alle nummers van 20 tot en met de 10 en de “Bull” drie maal gegooid heeft en meer gescoorde punten heeft dan zijn tegenstander. Punten worden eerst gescoord als men zelf een nummer driemaal gegooid heeft en de tegenstander dit nummer nog niet gesloten heeft. Bij een gelijke stand wordt de betreffende leg als niet gespeeld beschouwd en dient men de leg opnieuw te spelen.
16.8. Voor elke gewonnen wedstrijd ontvangt het team 2 (twee) wedstrijdpunten. Bij een gelijkspel (5-5), ontvangen beide teams 1 (een) wedstrijdpunt.
Artikel 17. Wedstrijdformulieren
17.1. Alleen de door de SLDL uit te geven wedstrijdformulieren zijn geldig.
17.2. Beide aanvoerders (captains) moeten voor aanvang van de wedstrijd de namen van de spelers op het wedstrijdformulier invullen. Geen wijzigingen mogen aangebracht worden op de wedstrijdformulieren na aanvang van de eerste partij.
17.3. Aan het einde van de wedstrijd wordt de uitslag op het wedstrijdformulier ingevuld en voorzien van de handtekening van beide aanvoerders (captains).
17.4. De wedstrijduitslag en bijzondere verrichtingen dienen uiterlijk op de eerste maandagmiddag, aansluitend aan de wedstrijdavond, te zijn ingevuld in het digitale portaal van SLDL en te zijn bevestigd door de tegenstander. Is de captain niet in de mogelijkheid om de gegevens in de portaal in te voeren dan wel te bevestigen, dient deze dit per ommegaande te melden bij de wedstrijdleider. De wedstrijdformulieren zijn het gehele seizoen op te vragen door het bestuur/geschillencommissie. Deze dienen dan ook het gehele seizoen bewaard te worden door de captain.
17.5. Op het wedstrijdformulier kunnen op en/of aanmerkingen van ter zake doende aard vermeld worden, zoals: hoogste score (180), hoogste finish (de bijzondere verrichtingen), en op of aanmerkingen aangaande de bepalingen in artikel 10.
Artikel 18. Kampioen
18.1. Indien in een divisie twee of meer teams het hoogste aantal wedstrijdpunten hebben behaald en het verschil tussen “games voor en games tegen” en “legs voor en legs tegen” gelijk zijn, word tussen deze teams een beslissingswedstrijd op neutraal terrein georganiseerd.
Artikel 19. Promoties en degradaties
19.1. De promotie- en degradatieregeling wordt jaarlijks voor aanvang van het seizoen door het bestuur vastgesteld tenzij het bestuur anders bepaald.
Artikel 20. Strafbepalingen
20.1. De secretaris van het SLDL bewaart een afschrift van elke uitspraak gedurende ten minste 5 (vijf) jaar.
Artikel 21. Slotbepaling
21.1. In alle gevallen waarin deze artikelen niet voorzien, beslist het bestuur.